ISTORIC (după Marele Dicţionar Geografic ,vol.V,1902)
Tătărăştii de Sus este o comună rurală, situată în judeţul Teleorman, la hotarul către judeţul Vlaşca, pe partea stângă a văii şi a râului Teleorman, la împreunarea sa cu valea şi cu parul Bucovului, la 56 Km de Alexandria şi 33 Km de Roşiori.
Se mărgineşte :
- la E.cu teritoriul comunei Negreni, din judeţul Vlaşca;
- la V cu teritoriul comunei Gumeşti-Siliştea;
- la N cu teritoriul comunei Slobozia Trăsnitu
- la S cu teritoriul comunei Udupu
Teritoriul comunei, împreună cu moşiile aflate aici, ocupă aproape 6000 de hectare. Moşia face parte din domeniul Tătărăştilor şi este proprietatea d-lui Ştefan Belu. Comuna are o întindere de 565 hectare şi sunt împroprietăriţi aici circa 141 locuitori.
Structura comunei
- Populaţie 734 locuitori;
- O şcoala mixtă;
- O biserică întreţinută de comună şi de locuitori, servită de un preot şi un cântăreţ
- O biserica întreţinută de proprietar şi servită de un preot şi doi cântăreţi. Aceasta are deosebită importanţă istorică. Este clădită în felul mănăstirilor, înconjurată pe toate părţile de ziduri groase, cu turnuleţe în dreapta şi în stânga, fiind un adevărat bastion. A fost zidită de strămoşii actualului proprietar şi în urma cutremurului cel mare de la 1802, s-a dărâmat şi s-a construit lângă dânsa biserica actuală. Clădirile dimprejur ar data de mai bine de două secole. În interiorul bisericii se află mormântul boierului Anghelache Amira, îngropat acolo la 1798.
Satul Tătărăştii de Sus, exista încă din secolul al XVII–lea, deoarece sub domnia lui C. Mavrocordat, la 1741, se vede trecut în lista satelor, ca sat mare şi populat. |